sponsor reklam

Alkol satışındaki sıkı yasakların uygulama yönetmeliği yayınlandı

Alkol satışındaki sıkı yasakların uygulama yönetmeliği yayınlandı
Alkol satışına sınırlama getiren hükümet, uygulama yönetmeliğini de yayımladı. Alkol tanıtımına yönelik uluslararası fuarlardan tarihi yapılardaki etkinliklere kadar alkol tüketimine bir dizi koşul getirildi. Alkolün günlük yaşamdan çıkarılmasına neden olacak yasaklarla satış, iyice sınırlandırıldı.


“Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı. Yapılan değişikliklerle getirilen yasaklar özetle şöyle:

* Tütün mamulleri ve alkollü içecekler, tüketilmek veya beraberinde götürülmek üzere 18 yaşını doldurmamış kişilere satılamayacak. Satıcı, talepte bulunan tüketiciden kimlik belgesi talep edebilecek.

* 18 yaşını doldurmamış kişiler tütün işletmelerinde, pazarlanmasında ve satışında, alkollü içeceklerin üretiminde, pazarlanmasında, satışında ve açık sunumunda çalıştırılamayacak. Bu konuda işletmelere 1 yıl süre verildi.

* Alkollü içecekler, 22.00 ila 06.00 saatleri arasında perakende olarak satılamayacak.
* Tütün ve alkollü içecekler, otomatik satış makinelerinde satılamayacak. Oyun ve bahse konu olamayacak.

* Eski yönetmelikte belediye mücavir alanları ve konaklama yerleri hariç olmak üzere, otoyollarda ve devlet karayollarında bulunan yapı ve tesislerde alkollü içecek satışı yapılamayacağı belirtiliyordu.

Yapılan değişiklikle otoyol ve karayollarındaki belediye mücavir alanları da yasak kapsamına alındı. Otoyol ve karayollarındaki yapı ve tesislerde alkol tüketimi yasaklandı.

* Sağlık hizmeti verilen yerler, stadyum ve kapalı spor salonları yasak kapsamına alındı. Akaryakıt istasyonlarında faaliyet gösteren işyerlerinde alkollü içecek satış ve sunumu yasaklandı.

* Alkollü içeceklerin perakende veya açık olarak satışının yapıldığı yerler ile örgün eğitim kurumları, dershaneler, yurtlar ve ibadethaneler arasında en az 100 metre mesafe olması öngörüldü.

Ancak 11 Haziran 2013 tarihinden önce işyeri açma ve çalışma ruhsatı ve satış belgesi almış işletmeler için bu şart aranmayacak. Mesafe şartı turizm belgeli işletmeler için de uygulanmayacak. 11 Haziran 2013 tarihinden önce açık alkollü içecek satışı yapmak üzere ruhsatlandırılmış olan işyerlerinin mesafe şartına uygunluğu, ruhsat düzenlemeye yetkili merci tarafından ruhsat üzerine yazılacak.

30 gün içerisinde satış belgesi başvurusunda bulunulmaması halinde yazı güncellenmek zorunda olacak.

* Alkollü içecekler, alkollü içecek sunum izni verilen yerlerde açık olarak tüketime sunulabilecek. Ancak tesis sınırları dışında tüketilmek üzere alkollü içecek satışı yapılamayacak.

* Alkollü içecek reklam ve tanıtımına yönelik internet sitesi açılamayacak. Firmalar ihracat amacıyla, yurtdışına yönelik reklam ve tanıtım için internet sitesi kurmaları halinde yurtiçinden erişimi engelleyecek.

* Alkollü içecek üretici ve toptan satıcıları, arz zinciri içerisinde, tüketiciler dışındakilere satış ve tanıtım için ayrı bir internet sitesi kurmaları halinde erişim “kullanıcı adı ve parola” ile sağlanacak.

* Alkollü içecekler, tüketicilere basın ve yayın yoluyla satılamayacak. Posta ile gönderilemeyecek. (Cumhuriyet)
Paylaş :

Blog Hakkında seyyah1906

Market haberleri ve videoları Esnaf haberleri ve toptan Perakende fiyat listelerinden oluşan blog
    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder

YORUMUNU GÖNDER