sponsor reklam

kaymakamlık,valilik,veya muhtarlık bakkalın içki satmasını uygun görmesse ruhsat verilmeyecek

TÜTÜN ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) alkollü içki satışıyla ilgili yeni bir düzenlemeye gitti. TAPDK yönetmeliğinin satış belgesi başvurusuna ilişkin maddesinde yapılan değişiklik uyarınca, belediye teşkilatı bulunmayan yörelerde, perakende alkollü içki satışı yapılacak yere ilişkin, o yerin bağlı olduğu mülki amirliğin ilgili mevzuatına göre yapacağı değerlendirme sonucu olumlu görüşünü belirten yazı istenecek. Buna göre belediye teşkilatı olmayan yerlerdeki o yerin mülki amiri kaymakamlık, valilik, belki de muhtarlık bakkalın içki satmasını uygun görmezse TAPDK ruhsat vermeyecek.

34 bin 395 köy etkilenecek
Şimdilik sadece belediye teşkilatı olmayan yerler için getirilen bu yeni düzenleme, İçişleri Bakanlığı’nın 2010 yılı verilerine göre, belediye teşkilatı dışında kalan Türkiye’deki yaklaşık 34 bin 395 köydeki bakkal ve büfeleri etkileyecek. Belediye Kanunu’na göre nüfusu 5 binin ve üzeri olan yerlerde belediye teşkilatı kurulabiliyor.
Mülki amir izin verecek
İçişleri bakanlığı kayıtlarında görünen 34 bin 395 köyün belediye teşkilatına bağlanması mümkün. Ancak burada belediye teşkilatı yoksa artık bu köylerdeki bakkal ve büfeler mülki amirlerden izin alacak. Bu bakkal ve büfeler yasal olarak sahip oldukları TAPDK alkollü içki satış ruhsatını yenilemek için gittiklerinde, mülki amirler ayrıca “İçki satabilir” izni verecek.
Haksız rekabet olur
Sektör temsilcileri ise endişeli. böyle bir uygulamının haksız rekabete neden olacağını düşünen sektör temsilcileri, “Belki de bakkal Ahmet bu izni alırken köyün diğer tarafındaki Bakkal Mehmet bu izni alamayacak. Çünkü hangi kritere göre mülki amirin izin vereceği, hangi kritere göre vermeyeceği hiçbir yerde yazmıyor. Yani köydeki bakkalın içki satması tamamen mülki amirin takdirine bağlı durumda” dedi.
Alkollü içkiye elektronik ticaret yasağı
ALKOLLÜ içkilerin tüketicilere, elektronik ticaret ya da posta ile sipariş yöntemi kullanılarak satışı için faaliyette bulunulamayacak. Düzenlemeye göre, belgeli satıcılar tarafından tüketiciler dışındakilere e-ticaret ile sipariş yöntemi kullanılarak satış için de fiziki işyerinin varlığı aranacak.
Yeni düzenlemede neler yer alıyor
İspirto ve ispirtolu içkiler İnhisarı kanununun 19. Maddesine göre, perakende alkollü içki satmak isteyenler yani bakkal ve büfeler İnhisarlar İdaresi’nden ruhsat almak zorunda.
4733 sayılı kanunla Tekelin görevleri TAPDK ya geçince perakende satıcılar için TAPDK sadece işyeri açma ve çalışma ruhsatının ibraz edilmesi ile bakkal ve büfelere alkollü içki satış ruhsatı veriyor.
İster belediye teşkilatı olsun isterse olmasın 4250 sayılı kanun ve 4733 sayılı Kanunlara göre perakende satıcılar için işyeri açma ruhsatı dışında, açık alkollü içki satıcılarında olduğu gibi ayrıca belediyeden veya en büyük mülki amirden alınacak alkollü içki satma izni aranmıyordu.
Mevcut kanunlara göre TAPDK, işyeri açma ruhsatı olan tüm bakkal ve büfelere TAPDK ruhsatı vermek zorunda.
Ancak TAPDK’nın son yönetmelik değişikliği ile kanunda böyle bir şart olmamasına rağmen, “Belediye teşkilatı olmayan yerlerde perakende alkollü içki satışı yapmak için, o yerin bağlı olduğu mülki amirliğin bir değerlendirme yapmasını ve bakkal veya büfenin alkollü içki satıp satamayacağına karar vermesi ve içki satmasına izin vermesi gerekiyor” denildi.
Faaliyet belgesi verilmeyecek
Yönetmelikteki yaptırımlarla ilgili düzenleme sonrasında da, idari yaptırım uygulamaya ve yönetmelikte sayılan fiillerin konusunu oluşturan her türlü eşyanın mülkiyetinin kamuya geçirilmesi kararını vermeye, mahalli mülki amirler yetkili olacak. Diğer fiiller hakkında da, TAPDK para cezası verecek.
TAPDK Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu ve Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa aykırı fiillerden dolayı haklarında kesinleşmiş mahkumiyet kararı olanlara, hiçbir şekilde faaliyet belgesi verilmeyecek.
Mahkemece verilecek mahkumiyet kararında, bu kararın kesinleşmesine kadar, faaliyete ilişkin tüm belgelerin de askıya alınmasına hükmedilebilecek.
Tütün mamulleri veya alkollü içkilerin internet ortamında tüketicilere satışının yapılması halinde, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanuna göre, erişimin engellenmesi için ilgili mercilere bildirilecek.
hürriyet 
Paylaş :

Blog Hakkında seyyah1906

Market haberleri ve videoları Esnaf haberleri ve toptan Perakende fiyat listelerinden oluşan blog
    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder

YORUMUNU GÖNDER