sponsor reklam

vergi artışı kaçak sigaraya kazandırmaya devam ediyor


Vergi artışı ‘duman’ı kesmedi kaçak sigara 15 bin tona çıktı
Philsa’da genel müdürlüğü devreden Turhan Talu, hükümetin vergi politikalarını eleştirirken, toplam pazardaki yüzde 15’lik düşüşün sahte ve kaçak sigaradaki artıştan kaynaklandığına dikkat çekti. Talu, tüketimdeki gerçek azalmanın ise sadece yüzde 2 olduğunu açıkladı.

PHILIP Morris Türkiye’deki (Philsa) Genel Müdürlük görevini Sedat Müderrisoğlu’na devretmeden hemen önce pazardaki gelişmeleri değerlendiren Turhan Talu, sigarada toplam pazarın yüzde 15 geriye gittiğini, ancak sahte ve kaçak sigara satışlarının da 10 ayda üç kat arttığına dikkat çekti.



Türkiye’ye 1984 yılında giren Philip Morris International’ın (PMI), 1991 yılında Sabancı Holding’le gerçekleştirdiği ortaklıkla kurulan Philsa’nın 12 yıl Genel Müdürlüğünü yapan Turhan Talu, 2010 yılındaki pazarın daralmasının tamamen yüzde 29 oranında artan vergi oranından kaynaklandığını vurguladı. Talu, hükümetin tütün mamullerine yönelik uyguladığı vergi politikalarına yönelik şu eleştirileri dile getirdi:

13 milyar adet azaldı

2010 yılında toplam sigara pazarı 107 milyar adetten 94 milyar adede geriledi. Eğer tüketim gerilemiş olsaydı fazla bir şey söylemezdim. Ama maalesef vergi artışlarının yansıması olarak toplam pazar yüzde 15 geriye gitti.

Vergi ödeyen yüzde 15 kaybetti

Geriye gitme tüketimin düşmesinden değil, bu ürünlerin tamamı, olduğu gibi sahte ve kaçak sigaraya kaydı. Hükümet toplam pazarın, vergisini ödeyen yüzde 15’lik bölümünü kaybetmiş durumda. Ne zaman geri geleceğini bilmiyor. Bunun pek kolay olacağını sanmıyorum.

Kaçak ve sahte 10 kat arttı

Tütün Kurulu rakamlarının yanı sıra biz bakkalda ve hanelerde yaptırdığımız araştırma sonuçlarıyla konuşuyoruz. Rakamlarda titiz davranıyoruz. Yaptığımız tespitlere göre Türkiye’de son 10 ayda, her zaman varolan kaçak ve sahte pazar oranı 3 kat artmıştır. 5 bin tondan 15 bin tona çıkmıştır. Açık tütün satışını tespit etmek daha zordur.

Tüketim gerçekte yüzde 2 düştü

Ama bunun da en iki misli arttığını düşünüyoruz. Tüketimdeki gerçek azalma ise yılda yüzde 1.5-2’dir, fazlası değil. Kaçak tütün mamülleri çok ucuz olduğu için tüketimi de arttırıyor. Bunun hükümetin yaptığı sağlık politikasına uygun olmadığını düşünüyorum.

23.5 milyar TL’ye geriledi

Toplam pazarın perakende değeri 2010 yılında 23.5 milyar TL’ye geriledi.Bu rakamın 14.5 milyar TL’si ÖTV’ye, 3.5 milyar TL’si ise KDV’ye gidiyor. Sadece kalan 5.4 milyar TL 7 üretici firma tarafından paylaşılıyor.

Sahte ve kaçak büyük şehire kayıyor

SAHTE ve kaçak sigaranın büyükşehirlere doğru da kaydığını belirten Turhan Talu, “Güneydoğuda sattığımız 2 sigaranın biri kaçak. Şubat ayındaki fiyat artışından sonra satışımız bölgede yüzde 56 geriye gitti. Her zaman sahte ve kaçak vardı ama oranı yüzde 5 civarındaydı. Bu oran, İç Anadolu’da yüzde 15’e yükseldi. İzmir’de bile yüzde 17 oranında sahte ve kaçak sigara var.”

‘Tüketim azaldı’ diyen TAPDK araştırma yöntemini açıklasın

TÜTÜN ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) ve sağlık kurumlarının son uygulamalarla sigara tüketiminin azaldığı yönündeki açıklamarına ilişkin Turhan Talu, “Bu tespiti ne tür bir araştırma sonucu elde ettiklerini açıklamalılar” dedi. Talu, “Farklı araştırma şirketleriyle perakendede ve evlerde düzenli araştırmalar yapıyoruz. 1200 üzerinde hane halkına gidiyoruz” dedi. Bu arada tütün mamülleri pazarındaki daralmanın devletin vergiden elde ettiği kazancı da azalttığını dile getiren Talu, “Hükümetin kayıplarını azaltmak için 2011’de vergi artışı yapmayacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Ucuz sigaranın payı arttı

TURHAN Talu, 2001 krizindeki gibi bir tablo oluştuğuna dikkat çekerek, şu bilgiyi verdi: “Son 10 ayda sigarada kategorilerin aldıkları payda önemli değişimler oldu. Üst kategorilerin payı yüzde 21 oranındaydı, yüzde 17’ye düştü. Alt kategori ise yüzde 42’den yüzde 46’ya çıktı.”

Dünya duty free’lerine Torbalı’dan ürün

TURHAN Talu, İzmir Torbalı Fabrikası hakkında da şu bilgileri verdi:
Tüm operasyonel alanlarda bölgesel “Uzmanlık Merkezi” oldu.
Philsa 61 ülkenin ve dünyadaki tüm Duty Free pazarının ürün portföyünu Türkiye’den yürütecek.
İzmir’deki toplam yatırım 550 milyon dolar. Net istihdamda 750 kişiye ulaştı.
Philip içerisinde Philsa’nın satışta dünya 5.’si, gelirlerde de dünya 7’ncisi oldu.
2009 yılında 7.7 milyar lira brüt ciro yaptık.
2009 yılında 7.7 milyar lira brüt ciro yaptık.
Pazar payımız geçen yıl 43.1 oranındaydı. Ekim sonu itibariyle yüzde 43 oldu.
hürriyet ekonomi
Paylaş :

Blog Hakkında seyyah1906

Market haberleri ve videoları Esnaf haberleri ve toptan Perakende fiyat listelerinden oluşan blog
    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder

YORUMUNU GÖNDER