sponsor reklam

Efes Pilsen 2011'de bir müşterisini uzaya gönderecek




Erkan ÇELEBİ 24 Mayıs 2010
Efes Pilsen 2011'de bir müşterisini uzaya gönderecek
Son malt fabrikası yatırımıyla Kazan’daki tesislerini Avrupa’nın tek çatı altındaki ikinci büyük bira üretim kompleksine dönüştüren Anadolu Holding, şimdi de Efes Pilsen’i Avrupa’nın en büyük 4 bira kuruluşu arasına sokmayı hedefliyor. Ayrıca Efes Pilsen düzenlediği kampanya ile müşterilerinden birisini 2011 yılının son çeyreğinde düzenlenecek olan uzay yolculuğuna gönderecek.

TATARİSTAN’ın başkenti Kazan’daki tesisini, son malt fabrikası yatırımıyla Avrupa’nın tek çatı altındaki ikinci büyük bira üretim kompleksi konumuna getiren Anadolu Holding, şimdi de Efes Pilsen’i Avrupa’ın en büyük 4’ncü, Rusya’nın da 3’ncü bira şirketi yapmaya yöneldi. Efes Pilsen’in Kazan’daki bira üretim tesislerine eklenen ikinci malt fabrikasının açılışında konuşan Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, “Son 10 yılda yurt dışında gerçekleştirdirdiğimiz yatırımların toplamı 1 milyar dolara ulaştı. 6 farklı ülkedeki, 22 fabrikamızda ürettiğimiz ürünleri, 65 ülkeye ihraç ediyoruz. 4 ülkede pazar lideriyiz” dedi.

Yüzde 10 büyüme planı

Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Mınnıhanov ve Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı’nın da katıldığı açılış töreninde konuşan Özilhan, Efes’in Almanya’da üretimine de bu hafta geri dönüşümlü şişelerde başlanacağını açıkladı. Efes’in global faaliyetleri içinde Rusya’nın önemli bir pay tuttuğuna da dikkat çeken Özilhan, bunda da yıllık ürütimi 392 milyon litre olan Kazan fabrikasının önemli bir rol oynadığını söyledi. Şu anda, Rusya’nın 4’ncü, Avrupa’nın 5’nci dünyanın da 14’ncü büyük bira üreticisi konumunda bulunduklarını hatırlatan Tuncay Özilhan, “Global krizde Rusya pazarında üretimler yüzde 20, satışlarda ise yüzde 12 gerileme yaşanırken, biz büyüdük. Bu yılda, yüzde 10 büyüme hedefliyoruz” dedi.

Yüzde 10 barajını aştı

Büyükelçi Akıncı’nın, son dönemde Tataristan’a 3 Türk şirketinin 700 milyon dolarlık yatırım yaptığına dikkat çektiği açılışta, Efes Rusya Genel Müdürü Yüksel Gökbulut, şu bilgileri verdi: “Geçen yılın ilk çeyreğine göre bu yılın ilk çeyreğinde Rusya’daki pazar payımız, 1 puan artarak yüzde 10.2’ye ulaştı. Böylece, 2010 yılında ilk kez yüzde 10 barajını kırmış olduk. Araştırma kuruluşu Nielsen’in verilerine göre, rakiplerimizle aramızda olan fark da çok daraldı. Pazarda üçüncü sırada yer alan kuruluşla olan fark iyice kapandı.”

2 milyar litre

Gökbulut, Efes Pilsen’in Rusya’daki toplam bira üretim kapasitesinin 2 milyar litre olduğunu da vurgulayarak, “Toplam satışlarımız 1 milyar 150 milyon litreye ulaştı. Rusya’da 14 marka altında ürettiğimiz biraları, 90 farklı ambalajda satıyoruz. Markalarımız arasında bir numarada Gold Mine bulunuyor. Bunu, Beliy Medved ve Stary Melnik markasıyla ürettiğimiz biralar izliyor” diye konuştu. Efes, Türkiye’deki yüzde 90’lık, Gürcistan’daki yüzde 75’lik, Moldovya’daki yüzde 70’lik ve Sırbıstan’daki yüzde 15’lik payıyla pazar liderliğini elinde bulunduruyor.

Bir müşterisini uzaya gönderecek
/_np/7927/10667927.jpg
EFES Bira Grubu , Space Advanture’la işbirliği yaparak Rusya’da ilginç bir promosyon kampanyası başlattı. Yapılacak çekilişi kazanacak bir müşterisini uzay yolculuğuna çıkaracak olan Efes Grubu, uzay seyahati kampanyasına mayıs ayında başladı. Teselli armağanı olarak da astronotlar için özel olarak üretilen ve yemek, sebze ve meyvelerden oluşan oluşan gıda paketleri de verilecek. 3 ay sürecek olan kampanyaya Efes Pilsener marka bira müşterileri kapaklardaki kodlarla çekilişe katılabilecek. Kazanan Space Advanture’un 2011 yılı son çeyreğinde göndereceği uzay aracıyla seyahate katılacak olan 12 turistten biri olacak. Bu kampanyada, Star Wars’ın animasyonlarını yapan şirketle çalışan Efes, talihlinin uzay rezervasyonunu da yaptırdı.

Rusya’da 10 fabrikası var

EFES Bira Grubu’nun Rusya’da 5’i bira, 5’i de malt olmak üzere toplam 10 fabrikası bulunuyor. Türkiye’de ise 5 bira, 2 malt, Kazakistan’da 2 bira, Moldova, Gürcistan ve Sirbistan’da da birer bira fabrikası olmak üzere toplama 15 bira, 7’de malt fabrikasında üretim gerçekleştiriyor.

Malt ihtiyacını karşılayacak

TUNCAY Özilhan, Kazan’da açılışını gerçekleştirdikleri Malt tesisi yatırımının 30 milyon dolar olduğunu belirterek, “Yurt dışındaki yatırımlarımızın toplamı 1 milyar dolara ulaştı. Malt üretimi kapasiteyi karşılamıyordu. Bu tesisin faaliyete geçmesiyle birlikte, Rusya ve bölgedeki fabrikalarımızın malt ihtiyacının tamamı bünye içinden karşılanabilecek” dedi.

Tekel için bekliyor Bomonti’yi üretiyor

MEY ’den aldıkları Tekel birasının markasıyla ilgili hukuki sürecin devam ettiğini de söyleyen Tuncay Özilhan, “Bu nedenle Tekel markasıyla şu anda bira üretemiyoruz. Ancak, Bomonti markası bizdeydi. Bu nostaljik markayla üretime başladık. Şu sıralar dolduruyoruz. Önümüzdeki günlerde piyasada olacak” dedi.

Ortaklıklara açığız ama birayı tümden satmayız

ANADOLU Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Kazan’daki yeni malt fabrikasının açılışı sırasında şu an için herhangi bir satınalma düşüncelerinin olmadığını belirterek, “Haineken’in bize ilgisi olduğu yolunda duyumlar alıyoruz. Ancak bizim kulağımız kapalı. Bu bizim ana işimiz. Sadece bölgesel ortaklıklara açığız” dedi. Efes Rusya Genel Müdürü Yüksel Gökbulut da, “Kapasitemiz yüksek. Önümüzdeki dönemde büyümeyi pazar yatırımlarında yapacağız. 3 bin 500 üretimde olmak üzere buradaki istihdam 5 bin 500’u geçiyor” diye konuştu.

Yasak gelirse spor kulübünü kapatırız Efes Partizan yaparız

TÜTÜN ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK), alkol markalarının spor, müzik ve sanat etkinliklerine sponsorluklarını kısıtlama hazırlığını değerlendiren Tuncay Özilhan, “Türkiye’de yasaklanırsa, biz de Efes Pilsen Spor Kulübü’nü kapatır, gider Efes Partizan ya da Efes Spartak yaparız” dedi. 35 yıldır Efes Pilsen Basketbol takımına emek verdiklerini, basketi binlerce gence sevdirdiklerini ve birçok ilki gerçekleştirdiklerini vurgulayan Özilhan, şöyle konuştu: “Şimdi yönetmelik üzerinde çalışılıyor. TOBB’a göndermişlerdi, biz de görüşlerimizi bildirdik. Mevcutların korunması, kısıtlamanın bundan sonrakileri kapsaması gibi bir ara yol önerisi var. Ancak, bu gelişmeler bizi üzüyor. Mantığın bu işin içinden doğru çıkacağına inanıyoruz. Ama bu haliyle geçerse takımı mecburen kapatacağız. Tiyatroya, sinemaya Blues’a verdiğimiz destekleri keseceğiz. Türkiye’de bir alkolizm sorunu yok. Kişi başına saf alkol tüketimi 1 litre. Avrupa’da 8, Rusya’da 18 litre. Yasaklarlarsa ne olur, Türkiye’de yapamadığımız sponsorlukları biz de faaliyet gösterdiğimiz diğer pazarlarda yaparız. Efes Pilsen olmaz da Sırbistan’da Efes Partizan olur, Moskova’da Efes Spartak olur.”
HÜRRİYET EKONOMİ
Paylaş :

Blog Hakkında suhulettin

Market haberleri ve videoları Esnaf haberleri ve toptan Perakende fiyat listelerinden oluşan blog
    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder

YORUMUNU GÖNDER