sponsor reklam

ingiltere süpermarketlerin raflarında sigara teşhirini yasakladı

Bugün İngiltere'deki süpermarketlerde tezgah arkası sigara sergisine yasak geliyor.

Gençlerin sigaraya başlamasına engel olmak üzere alınan bu karar şimdilik sadece büyük süpermarketlerde uygulanacak.


Küçük dükkanlar ise 2015'te bu uygulamaya dahil edilecek.

Sigara içme oranını düşürmek amacıyla Birleşik Krallık'ın diğer bileşenleri olan İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'da da benzer adımların atılması planlanıyor.

Ancak bazı eleştirmenler bunun ayrımcı bir uygulama olduğunu ve genç tiryakiler için caydırıcı olmayacağını ifade ediyor.
Tiryakilerin çoğu 18 yaşından önce başlıyor

Sağlık Bakanı Andrew Lansley ise tiryakilerin üçte ikisinin sigaraya başlama yaşının 18'in altında olduğunu belirterek "sigaranın daha az görünür olması durumunda gençlerin aklına daha az gelmesini, böylece büyük bir farklılık yaratmayı umuyoruz" diyor.

İngiltere'de yetişkinlerin beşte biri sigara içiyor.


Sigara içenlerin sayısında uzun yıllar düşüş gözlense de bu rakam son dönemlerde aynı kaldı.

Sigaraya karşı kampanyanın bir parçası olarak, sigara paketlerinin cezbedici bir görünümden çıkarılıp sadeleştirilmesi yönündeki önerilerin bu yıl sonunda sigara şirketlerine sunulması planlanıyor.

Bütün bunlar, sigara paketlerinin üzerine sigaranın sağlığa zararları ile ilgili uyarı mesajları koyma uygulamasının devamı olarak yapılıyor.
Uygulama destekleniyor

Bu uygulama her ne kadar sigara firmalarının tepkisine neden olsuysa da çoğunluk tarafından destek gördü.

Ulusal Çocuk Bürosu'ndan Jo Butcher, kamu sağlığını korumaya yönelik bir kültür yaratmanın önemli olduğunu, sigarayla ilgili bu uygulamanın da bu yönde atılmış öenmli bir adım olacağını söylüyor.

Kanser Araştırmaları Vakfı'ndan Jean King ise bu yasak sayesinde sigara paketlerinin cazibesine kapılan çocukların sigaraya başlama oranının düşeceğine inandıklarını, ancak daha ileri adımlar atılarak paketlerin sadeleştirilmesi gerektiğini belirtiyor.

King, "sözkonusu olan basit bir tüketim maddesi değil. Sigara insanı öldürüyor. Gelecek kuşakları korumamız lazım" diyor.

Ancak İngiliz Amerikan tütün ortaklığı BAT'tan bir temsilci, sigarayı tezgah altına saklamanın bir faydası olmayacağını, tersine yasadışı tütün ürünlerini teşvik edeceğini belirterek uygulamaya karşı çıkıyor.
Paylaş :

Blog Hakkında seyyah1906

Market haberleri ve videoları Esnaf haberleri ve toptan Perakende fiyat listelerinden oluşan blog
    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder

YORUMUNU GÖNDER