sponsor reklam

bendevi palandöken mahalle aralarında indirim marketlerinden geçilmiyor


Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, 1999 yılında 40 milyar dolardan bugün 250 milyar dolara ulaşan perakende sektörü içinde geleneksel perakendenin payının yüzde 85 iken 2011 yılında yüzde 40'a düştüğünü ifade etti.
Palandöken, 2000 yılında 2 bin 500 tane olan zincir ve süpermarket sayısının 11 bin 588'e ulaştığını kaydederek, ''Yasanın çıkmasının gecikmesi sektörde, haksız, kontrolsüz ve denetimsiz bir rekabet yaratmaktadır. Mahalle araları indirim marketlerinden geçilmiyor. Yabancı sermayeli AVM'ler Anadolu'da da hızla yayılarak 58 ilimizde topladığı sıcak parayı il dışına çıkararak esnafımıza ve ekonomiye zarar veriyor'' ifadelerini kullandı.

Türkiye'de faaliyet gösteren ve büyük çoğunluğu yabancı sermayenin elinde olan AVM, hiper- süpermarketlerin açıldıkları bölgelerde ekonominin kılcal damarları olan esnafın yok olmasına neden olduğunu ileri süren Palandöken, şunları kaydetti:

''Geleneksel sosyal iletişimin kurulduğu mahalle kültürü yok oluyor. Dün kendi dükkânında çalışan esnafımız şimdi AVM'lerde işçi konumuna düştü. 2005'te AVM sayısı 106 iken 2010'da bu rakam 263'e, 2011 yılında açılan 11 yeni AVM ile sayı 278'e ulaştı. Sektörün 2012 yılında büyüme öngörüsüne göre sayının 350'ye ulaşması bekleniyor. İllere göre bakıldığında yüzde 60;ı İstanbul ve Ankara;da yoğunlaşıyor. İstanbul 109 alışveriş merkezi ile ilk sırada olup, Ankara 37, İzmir 17 alışveriş merkezi ile İstanbul'u takip etmektedir. Fakat bin kişiye düşen alışveriş metrekaresi dikkate alındığında Ankara 297 metrekare ile liderliğini sürdürmektedir.''

Belediyelere seslenen Palandöken, ''Çarpık AVM'leşmeye dur diyebilecek, haksız rekabeti önleyebilecek yasal imkânlarınız olduğunu tekrar hatırlatmak isterim. Dinlence ve eğlence için park yapacak şehir içlerinde boş alan kalmadı. Aynı konseptte yan yana açılan AVM'ler vatandaşı bıktırdı. Zaman içinde atıl duruma düştüklerinde milli ekonomiye de zararları olacak'' ifadelerini kullandı.
Paylaş :

Blog Hakkında seyyah1906

Market haberleri ve videoları Esnaf haberleri ve toptan Perakende fiyat listelerinden oluşan blog
    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder

YORUMUNU GÖNDER